när börjar livet

 
den där livsångesten efter studenten fick aldrig jag, tänkte jag. den där lusten att göra massa saker och se hela världen dök aldrig upp där i artonårsåldern. nu när jag är tjugoett och nästan färdigutbildad verkar ångesten nästan vara ett dagligt inslag. frukostägget var kokt lite för länge och avocadon var aningen för övermogen och banne mig att det inte går som det borde. tjugo veckor framåt kommer bestå av metodkurs och c-uppsats och aldrig tidigare har ord skrämt mig så mycket.
 
jag är ju alldeles för ung för det här.
 
jag vill ju göra saker.
se saker. 
 
ena dagen är det volontärarbete i sydafrika och dagen efter det är det tågluff genom europa och dagen efter det är det att söka praktik i berlin och dagen efter det borde jag ju åka till nya zeeland för det verkar ju så fint och dagen efter det vill jag åka roadtrip genom usa för att hälsa på alla amerikaner jag lärde känna på irland.
 
men utbildning
är ju en färskvara
har jag ju fått höra.
                                    jobba genast.
 
en annan dag vill jag engagera mig i spoken word eller poetry slam för jag inbillar mig ibland att jag kan rimma. 
 
en tredje dag är allt jag önskar mig en lägenhet som överstiger 20,6 kvadrat och har ett kök som faktiskt går att röra sig i och rum som faktiskt går att inreda. porslinet och vinglasen och den drömska soffan står kvar i barndomshemmet och bara samlar damm. 
 
då.
då kanske jag orkar göra saker.
då kanske jag orkar laga mat.
då kanske jag bryr mig om att städa.
då kanske jag börjar livet på riktigt.
 
men jag bara sitter här och har inte ens orkat börja kolla på tredje säsongen av american horror story som hade premiär i oktober.
 

mellandagsshopping

där i mellandagarna gjorde jag misstaget att gå in på asos rea. det är ju ändå himla smidigt med fri frakt.
bland annat blev det en vinröd top
en sjukt mysig kofta. (katt p.g.a. såg ut som ett spån.)
och den kanske tjusigaste klockan jag nånsin sett.
 
fast det nästan bästa köpet av de alla var nog ett som inte fick vara med på bild - en bygellös bh. gud så skönt att gå omkring utan en hård plastbit under brösten som till och från sticker till och är obekvämt. så mycket bättre med bara lite behagligt tyg. dessutom så brukar jag alltid ha problem med att köpa bh:ar med bygel, för de som tillverkar bh:ar verkar tycka att om man är relativt smal så kan man bara ha a- eller b-kupa, och det funkar inte riktigt på mig. senaste besöket på twilfit ledde till ett "vi har bara en bh i din storlek och den kostar 640 kr." lite saftigt, tyckte jag. så kort sagt: bygellösa bh:ar rules.

försenat tips på husliga presenter.

ibland händer det ju som så att en inte riktigt är helt säker på vad en ska ge bort i julklapp, födelsedagspresent eller bara hälsa-på-presenter. tänk exempelvis presenter till mostrar och mormödrar och sånt där, såna det kan vara lite svårt att köpa till. sjukt mycket mer smidigt att bara göra nånting. 
jag bestämde mig för att göra äpplechutney efter det här receptet <-klick
 
600 g äpplen (typ fyra stycken)
2 lökar
1 dl råsocker 
½ dl äppelcidervinäger
1 kanelstång
1 tsk malen ingefära
1 tsk salt
½ dl russin (eller mer)
det var bara att hacka upp och blanda allt och låta det småputtra i sisådär 40 minuter! (jag lät den stå med lock, blev bättre konstistens då tyckte jag)
pausa för att klappa katten.
häll upp i små burkar och fäst på etiketter. utöver äpplechutney gjorde jag lemoncurd (recept finns i den där "den första kokboken" och den har väl ändå alla?)
...samt saffransbiscotti och fröknäcke (som jag tyvärr inte själv har receptet på och dessutom fick hjälp av mamma att göra).
 
mostrar och mormödrar blir garanterat nöjda.