ytterligare ett år.

 
tvåtusentretton. mitt tjugoförsta år. det har varit ett bra år. fyra månader spenderades på university of limerick, irland. fyra bra månader. ibland längtar jag tillbaka dit. eller ja, kanske mer specifikt till irlands landsbygd. det gröna landskapet, de strövande fåren och klipporna som stupar rakt ner i havet. specifikt tillbaka till butlers varma choklad, som ryktas vara den bästa varma chokladen på ön. specifikt tillbaka till 3:50 euros-guinness som tar exakt 119 sekunder att hälla upp för att den ska bli alldeles perfekt. kanske mest specifikt till de jag träffade där. de som inte heller längre är där. 
 
 
tvåtusentolv slutade abrupt och kaosartat och lämnade mig undrandes om jag någonsin skulle kunna känna igen. lämnade mig med känslan att jag var omöjlig att stå ut med eller tycka om.
tvåtusentretton ser ut att sluta så mycket bättre. 
 
tvåtusentretton har varit ett tillfälle att andas, att utvecklas.
att lära känna folk som växt upp i en helt annan kultur än en själv.
att lära känna folk som får en att inse att det faktiskt är okej att känna sig bra och att uttrycka det.
att lära känna folk som faktiskt verkar tycka om en hur omöjligt det än verkade.
att en pil måste dras tillbaka för att kunna skjutas framåt.
 
jag fick vara jag och jag var okej.
 
jag kunde andas. igen.
 
och trots att hemkomsten var för sju månader sen så fortsätter jag.
 
påsklov i venedig
 
och så träffade jag någon att prata om tove jansson med. någon som vill dricka kaffe någon dag och det blir ett kaffe som blir både kaffe, promenader, säldammar och öl i sammanlagt nästan tolv timmar. någon som säger att jag helt enkelt får vänja mig när jag undrar varför han tittar på mig och ler. någon vars hals min nästipp passar så bra i.
 
och det är inte heller så dumt.
 

fröken frimans krig

 
var det någon som såg svt:s fröken frimans krig igår? jag råkade titta av en slump, jag hade precis sett på spåret innan och satt bara kvar framför tv:n. jag brukar inte vara så överdrivet förtjust i svenska filmer och serier, men den här verkar inte så dum (om man bortser från vissas skådespelarinsatser). "om klass- och kvinnokamp i början av 1900-talet".
 
här skrattade vi vid tv-soffan ganska högt:
här skrattades det inte så mycket: 
sanningar.
och så det bästa citatet av de alla:
 
finns att se på svt play! kan vara värt att följa tror jag. om jag lyckas att inte tänka så mycket på att det verkligen låter som att vissa av dem bara läser repliker, vill säga. och om jag lyckas att inte bli snorarg på hur männen och samhällsstrukturerna är, vill säga.
 

stora julinlägget.

9.00 är det grötfrukost på julservisen. 
gran.
barndomshemmets vardagsrum. mamma och pappa är bra på att möbelhandla på loppisar. i bakgrunden syns pappas lp-samling.
skamlös selfie.
vi gillar att äta i min familj så inte alldeles för lång tid efter frukost är det fika. dunderfika.
jag har alltså inte ens tagit en fjärdedel av alla kakor som erbjuds. 
15:00 är det ju kalle anka! dock var jag lite upptagen med att fixa med maten (gjorde egen hovmästarsås, äpplechutney och var revbensansvarig)
julbord.
jag HATAR brysselkål (stilpoäng till den som förstår referensen)
rimstuga. jag rimmade fint till broders (som synes på bilden) munchkinspel och till pappas peter gabriel-biljetter. pappa förstod var det var på tipset "brukade figurera i första mosebok". jag blev lite imponerad. (bakgrund: peter gabriel är en artist som frontade genesis innan phil collins tog över. första mosebok på engelska = genesis).
vi har så fin gran i år! kungsgran. tät och grön och åh.
julklappar! fick massa böcker att läsa. bl.a. slauhterhouse 5 och to kill a mockingbird. från bästa hanna fick jag förutom to kill a mockingbird ett set med skisspapper och kolpennor. tror hon tycker att jag ska börja teckna mer igen. fick också sarjatonporslin och eva solo-vinglas. och så fick jag jonathan johanssons samt veronica maggios nya. bland annat.
 
(sen är det ju självklart självklart självklart att en kollar på karl bertil, men då är en ju för upptagen med att faktiskt kolla för att kunna ta kort.)